Omgevingsfonds Windpark Weert - binnenkort eerste bijeenkomst geïnteresseerden

 Vanaf het begin hebben we aangekondigd dat er één fonds komt voor de buurtschappen/omwonenden. In de omgevingscommissie is plaats voor vertegenwoordigers uit Schoor, Schoordijk, Mildert en de Roermondseweg. Zij bepalen welke projecten een bijdrage krijgen uit het fonds. Wij hebben al enkele aanmeldingen gehad van geïnteresseerden voor de Omgevingscommissie, maar met name van de Roermondseweg en Schoordijk zouden we graag aanvullende kandidaatleden verwelkomen. 

Eerste bijeenkomst 

Wij nodigen iedereen die geïnteresseerd is, uit voor een eerste bijeenkomst op woensdag 25 maart 2020 om 19.30 uur in het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert (achteraan de parkeerplaats). Let op: op deze bijeenkomst wordt u dus niet bijgepraat over het Windpark Weert. Het gaat uitsluitend over het Omgevingsfonds.  Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Omgevingsfonds

Ieder jaar komt er € 1 per opgewekte Mwh (1000 kilowattuur) beschikbaar, dat is ca. €28.000 - € 30.000 per jaar voor projecten. Het Omgevingsfonds is bedoeld voor projecten die bijdrage aan de sociale cohesie, leefbaarheid of duurzaamheid. De projecten moeten lokaal zijn en collectief. Bepaal zelf mee aan welke criteria de projecten precies dienen te voldoen.

Collectief

De projecten moeten worden ingediend door bijvoorbeeld een groep omwonenden, een vereniging of andere organisatie, werkzaam in het gebied. Zo’n project moet niet commercieel zijn en alleen realiseerbaar zijn als er een bijdrage van het fonds komt. Het heeft de voorkeur dat indieners zelf een gedeelte betalen. Daarnaast moet zo’n project draagvlak hebben in de gemeenschap en in één jaar te realiseren zijn.

Voorbeelden

Voorbeelden zijn: gezamenlijke isolatie/zonnepanelen/energieopslag/…. groenaanleg/speeltuin/buurtbos/biodiversiteit/…. wandelpaden/oplaadstations/…. Eisen Beheer omgevingsfonds en besteding, selectie en toezicht op uitvoering vindt plaats door de Commissie Omgevingsfonds. Omdat het hier over veel geld gaat, moet de Commissie wél aan een aantal eisen voldoen: selectie van projecten vindt op duidelijke en controleerbare wijze plaats commissie heeft een actieve relatie met omgeving: webpagina, jaarlijkse brief voor indienen projecten  commissie dient democratisch gelegitimeerd zijn, de inwoners moeten achter de benoeming staan in de commissie hebben alleen omwonenden zitting klankbordgroepleden kunnen wel met projectideeën komen en adviseren.

Terug naar de Nieuwsbrief 2020 1ste kwartaal